Едиција „Овјенчани“ представљена на 64.Сајму књига у Београду

На 64. Сајму књига у Београду представљено је пет нових књига из едиције „Овјенчани“ која обухвата изабрана дјела добитника награда „Скендер Куленовић“ и „Књижевни вијенац Козаре“ чији је издавач Градска управа Приједор.

Након прошлогодишњих првенаца и објављивања књига Бранка Ћопића и Милована Данојлића, ове године ријеч је о пет књига, изабраних дјела славодобитника Књижевних сусрета на Козари и то књижевника Матије Бећковића, Љубивоја Ршумовића, Драгана Колунџије, Милосава Тешића и Љубомира Симовића.
Поред ових књижевника , промоцији су присуствовали и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, уредник едиције Младенко Саџак , као и чланови редакције Андреја Марић и Горан Максимовић , који су били и приређивачи неких од књига ове едиције.
Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је изјавио на овој свечаној промоцији да долазак на Сајам књига у Београду за нас из Републике Српске представља долазак на светковину која не само да слави књигу него и продубљује и учвршћује везе са нашом матицом.

“ Посебно смо поносни што смо на ову светковину дошли са пет нових издања изабраних дјела великана српске књижевности, добитника награда наших Књижевних сусрета на Козари „, рекао је Ђаковић.
Уредник издавачке дјелатности Књижевних сусрета Младенко Саџак је изјавио раније да су све књиге имале своје изборе различитих аутора.
„Негдје су их радили пјесници негдје приређивачи, књиге су на неки начин самосвојне, нису то избори које смо могли видјети у досадашњим издањима других издавачких центара па смо и на тај начин покушали да дамо неки израз који је личан и одражава Приједор“, истакао је Саџак.
Академик Матија Бећковић је истакао да се Приједор кроз издаваштво сврстао у велике културне центре.
„Овом едицијом коју данас представљамо на Сајму књига, Приједор улази међу највеће и најславније издаваче“, рекао је Бећковић новинарима.

Он је оцијенио и да је Приједор на овај начин своју судбину везао за културу.

„Ко год види тих седам-осам књига које су они објавили, ко их је уредио, помислио би да је то изашло у некој едицији плејаде у Паризу или код наших издавача који су се прославили, као што је Матица српска или Српска књижевна задруга“, рекао је Бећковић.
Један од лауреата, књижевник Љубивоје Ршумовић истакао је да је добро што се и на Међународном сајму књига у Београду шири тема Козаре.

„Тема Козаре литерарна је самим својим постојањем, али су је и Скендер /Куленовић/, Младен Ољача и нарочито Драган Колунџија учинили, рекао бих, интернационалном, али и родољубивом“, нагласио је Ршумовић.

Ршумовић је истакао и да га то испуњава срећом.

„Када сам примио награду /2014/, рекао сам да, осим Златибора, сада имам слободну територију Козару у коју могу да избегнем, ако дође до неке бежаније“, каже Ршумовић.

Ову промоцију је организовало Представништво Републике Српске на платоу београдског сајма и то у његовом званичном програму.

Оставите одговор