Пјесници се дружили са ђацима на први дан школе

Удружење књижевника Републике Српске организовало је данас у двије приједорске основне школе школски час под називом „Скендеру у част – пјесници у школама“. Ријеч је о наступу предсједника овог удружења Предрага Бјелошевића и пјесника Ранко Рисојевића и Ранка Павловића, а поводом рођендана Скендера Куленовића . Овим сусретом пјесника и ученика почео је званични програм овогодишњих 47.Књижевних сусрета на Козари.
„Овдје смо да се дружимо са дјецом на први дан школе што нас посебно радује и мислим да би то требала да буде редовна пракса да долазе пјесници и умјетници да се сусретну са дјецом и да им испричају оно што би могло да буде значајно за њихов даљи развој“, рекао је Бјелошевић.
Он је додао да су , поред њега, данас са дјецом били пјесници који су у читанкама и који су радо прихватили позив да за ово дружење које је почело у Основној школи “ Бранко Ћопић“.
Пјесник Ранко Рисојевић је посебно истакао да је познавао цијелу породицу Скендера Куленовића.
“ Врло често се сјетим тих сусрета , иако сам Скендера срео у два наврата овдје у Приједору. Тада сам био млад, али се тога добро сјећам“, рекао је Рисојевић.
Он је додао да су, поред тога, његове везе са Скендером Куленовићем много дубље јер је на Палежу , гдје је пјесник први пут изговорио своју поему “ Стојанка мајка Кнежопољка“ тада су у строју били његови родитељи.
“ Тако да је он у мојој кући као појава био митска фигура и увијек је за мене био симбол Козаре , као и Младен Ољача који је исто носилац те врсте симболике,а ту се и придружује Бранко Ћопић, а ево нас данас баш у тој школи“ рекао је Рисојевић.
Ранко Павловић је изразио задовољство што се враћа пракса да првог школског дана ученике у школама дочекују писци из њихових читанки и лектире.
“ Данас се све мање чита , књигу треба популарисати, а међу ђацима она се посебно популарише ако дођу писци да говоре своја дјела и да говоре како настају та дјела“, рекао је Павловић.
Он је додао да су он и Рисојевић и добитници награде Скендер Куленовић, а да се овај сусрет данас организовао у школи која носи име Бранка Ћопића, такође добитника ове престижне књижевне награде.
Поред ове школе. пјесници су гостовали и у ОШ “ Доситеј Обрадовић“. Програм Књижевних сусрета наставља се 4.септембра када ће у градској читаоници бити организована Књижевна трибина професора Горана Максимовића под називом „Српски рјечник Вука Ст. Караџића у историји и поетици српске књижевности“ .

Оставите одговор