Жири одлучио-Душан Ковачевић лауреат 47.Књижевних сусрета на Козари

Добитник награде за животно дјело “ Књижевни вијенац Козаре “ на овогодишњим Књижевним сусретима на Козари је Душан Ковачевић , књижвеник из Београда.

Ову одлуку је данас у Приједору на сједници Организационог одбора 47.Књижевних сусрета на Козари саопштио члан жирија Горан Максимовић, иначе професор универзитета из Ниша.

У образложењу једногласне одлуке жирија, у којем су поред Максимовића , и Андреја Марић професор из Бања Луке и Матија Бећковић као предсједник наводи се да је ријеч о једном о највећих писаца српске књижевности који је у посљедњих 50 година створио читав један вијенац веома важних комедија.

“ Од `Маратонаца` до `Ларија Томсона-трагедија једне младости`, `Балканског шпијуна ` или `Професионалца`имамо писца који служећи се гротескном комиком или црнохуморним смијехом понире у најдубље слојеве интегритета српског народа и разобличава његове врлине и мане“ изјавио је Максимовић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изразио је задовољство што је жири успјешно завршио свој посао, истичући да је Душан Ковачевић који је један од бардова књижевности са ових простора и српске књижевнсоти уопште.

“ Овај аутор је оставио велики траг и на интелектуалном и на књижвеном плану крајем 20.и почетком 21.вијека и ови наши Књижевни сусрети на Козари ће бити поносни што ће овако један овакав бард књижевности понијети награду пве године“, рекао је Ђаковић.

Оставите одговор