Градоначелник уручио награду “ Скендер Куленовић“ Драгославу Михаиловићу

Награда „Скендер Куленовић – Књижевни вијенац Козаре“ уручена је данас академику Драгославу Михаиловићу на свечаности у згради Српске академије наука и уметности /САНУ/ у Београду.

Лауреату је награду уручио градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, рекавши да је ово први пут да се то признање, због пандемије вируса корона, уручује ван Приједора и Козаре.
„Неизмјерно нам је жао што Вас нисмо могли угостити на Козари и у Приједору, али смо срећни што то можемо да урадимо у храму српске науке и уметности“, истакао је Ђаковић.
Ђаковић, који је и предсједник Организационог одбора Књижевних сусрета на Козари, једне од најстаријих књижевних манифестација у региону, захвалио је САНУ за подршку.Он је, подсјетивши на историјат и значај те књижевне манифестације, изразио задовољство што су међу 35 лауреата, од којих је први био Бранко Ћопић, њих 11 чланови САНУ.Ђаковић је лауреату уручио и новчани дио награде и статуету „Љубијски рудар“, у име компаније „Арселор Митал“ Приједор која је традиционални спонзор награде Сусрета.
О овогодишњем лауреату једногласно је одлучио жири, чији је предсједник Мило Ломпар представио књижевни рад Михаиловића, те истакао да народ Козаре ову награду уручује великом писцу српске књижевности.
Михаиловић је захвалио за велико признање, наводећи да је у Приједору био два пута – као продавац књига и као службеник циркуса „Адрија“.
„Приједорчани су на мене оставили најбољи утисак и најтоплије им захваљујем за награду“, рекао је Михаиловић новинарима, изразивши задовољство што су га се Приједорчани сјетили.
Књижевни сусрети на Козари се, са прекидом због посљедњег рата, одржавају од 1964. године.
Одржавани су под називом Сусрет младих пјесника БиХ „Козара“, а под данашњим називом и уз учешће афирмисаних књижевника бивше државе од 1978. године.Исте године установљена је и књижевна награда Сусрета под називом „Скендер Куленовић“.
Скендер Куленовић рођен је 2. септембра 1910. године у Босанском Петровцу, а преминуо је 25. јануара 1978. године у Београду. Због великог књижевног доприноса изабран је 16. децембра 1965. године за дописног члана САНУ, а 21. марта 1974. године за њеног редовног члана.
Први пут у току дугогодишњег постојања Сусрети, због пандемије вируса корона, неће бити одржани као уобичајено на Козари и у Приједору, него ће сви догађаји и предвиђени учесници бити снимани и постављени на сајтовима Књижевних сусрета и града Приједора, те емитовани на неким телевизијама.

Оставите одговор