Одржана књижевна трибина “ Цртице из прошлости“

У оквиру овогодишњих 47.Књижевних сусрета на Козари вечерас је у приједорском позоришту одржана књижевна трибина под називом „Цртице из прошлости“.

Домаћин овог колажног програма који је био проткан стиховима и пригодном етно музиком било је Удружење за очување традиције Приједор , а организован је поводом 55 година од одржавања првих Књижевних сусрета на Козари.
У програму су публици представљени неки од учесника првих Књижевних сусрета на Козари : Владимир Крчковски, Миле Мутић, Ранко Прерадовић, Стевка Козић Прерадовић, Божо Милошевић и Радослав Милошевић.
„Пјесници су говорили стихове своје поезије и о својим сјећањима на прве књижевне сусрете на Козари“, рекао је Жељко Шормаз, секретар Удружења за очување традиције.
Током вечери промовисана је и књига „У срцу Козара“ аутора Владимира Крчковског која говори о скупу младих писаца некадашње БиХ под називом “ Козара 64″.
“ Ми смо вољели, пјевали и писали о Козари и књига говори о том нашем првом скупу који је претеча садашњих књижевних сусрета“, изјавио је Крчковски.
Он је додао да књига садржи приказ града из тог времена, како је дошло до одржавања тога скупа писаца који је настао обједињавањем чланова школских литерарних секција.
“ Књига је скуп јако вриједних података да се то вријеме не заборави, а други дио садржи биографију, библиографију и понешто из стваралаштва чланова који су касније постали познати писци“, рекао је Крчковски.
Он је додао да су од тих првих сусрета међу пјесницима били Раде Башић, Младен Ољача, Драган Колунџија, Скендер Куленовић, Душко Трифуновић и други.
“ Сусрети су годинама били само сусрети младих писаца, а награда Скендер Куленовић је уведена тек 1975.године , послије његове смрти“, испричао је Крчковски.
Учеснике вечерашње књижевне трибине поздравио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић који је истакао да је ово вече веома значајно јер се обиљежава 55.годишњица од првих Књижевних сусрета и јер су његови актери и пјесници који су и тада били њихови учесници.
“ Ни они, као млади пјесници можда нису вјеровали да ће ови сусрети тако дуго живјети,али ево град Приједор, Козара и околне општине с поносом и данас подржавају ову прелијепу манифестацију коју континуирано посјећују књижевници и људи од писане ријечи који су најпоштованији на овим просторима и далеко шире“, изјавио је Ђаковић.
Овогодишњи 47.Књижевни сусрети настављају се већ сутра увече када ће у Галерији “ Сретен Стојановић“ бити одржано Вече пјесника завичајног круга и српских пјесника из Хрватске.

Оставите одговор