Прес конференција -48 .Књижевни сусрети у складу са тренутном епиемиолошком ситуацијом

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је данас да су припреме за 48. Књижевне сусрете на Козари почеле у октобру прошле године избором жирија и усвајањем плана издавачке дјелатности, а да су по избијању епидемије припремљена три могућа сценарија за одржавање ове манифестације, од којих је сада изабран један у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.

„Три могућа сценарија била су пуни формат, скраћена варијанта и видео форма уз ТВ емитовање“, рекао је Ђаковић на конференцији за штампу и додао да се Организациони одбор одлучио за трећу могућност.

Он је подсјетио да је жири у саставу професор Мило Ломпар и пјесници Мирослав Максимовић и Ђорђо Сладоје одлучио да се академику Драгославу Михаиловићу додијели награда „Скендер Куленовић – Књижевни вијенац Козаре“ за животно дјело, а да су у издавачкој дјелатности за ову годину припремљене четири нове књиге из едиције „Књижевни сусрети на Козари“

„То су изабрана дјела добитника наших књижевних награда Васка Попе и Душана Ковачевића, антологија свих учесника сусрета од 2015. до 2019. која има документаристички карактер јер садржи податке о свим сусретима у том периоду, а посебно смо поносни на чињеницу да смо припремили прву монографију о Сретену Стојановићу коју објављујемо у години када обиљежавамо 60 година од смрти нашег великог вајара“, навео је Ђаковић.

Члан Организационог одбора овогодишњих сусрета Зоран Станић рекао је да се три догађаја одржавају уживо, а све остале манифестације које су саставни дио сусрета у видео формату.

„Меморијални дио су Палеж јуче, а 10. септембра полагање вијенаца у спомен комплексу и на бисти Скендеровој на Козари, док је уручење награде Драгославу Михаиловићу планирано за 18. септембра у свечаном салону САНУ у Београду“, најавио је Станић.

У Београду ће се обавити и већина видео снимања учесника који би долазили на Козару да није ванредна ситуација на снази, вече лауреата ће такође бити снимљено, као и једна емисија посвећена Палежу и Козари.

„Одлучили смо да ове сусрете не прескачемо кад су већ четири књиге урађене, награда додијељена и писци спремни да учествују на овај начин. То је најбезбједније што смо могли да урадимо, а да задржимо континуитет“, навео је Станић.

Овогодишњи сусрети одржавају се у знаку јубилеја 110 година од рођења Скендера Куленовића и 60 година од смрти Сретена Стојановића.

Оставите одговор