Предсједник Организационог одбора и пјесници положили вијенце на Козари

У склопу 48. Књижевних сусрета на Козари данас су традиционално код споменика на Мраковици , те испред бисте Скендера Куленовића положени вијенци.Вијенце су положили градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, те пјесник Миле Мутићи који је био учесник првих Књижевних сусрета на Козари 1964. године и пјесникиња Драгана Крагуљ. Ови пјесници су код споменика и бисте говорили стихове посвећене Скендеру Куленовићу.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић подсјетио је да се 48.
Књижевни сусрети на Козари одржавају у вријеме епидемије због које се не смије окупљати велики број људи.
– Зато је одлучено да се Књижевни сусрети ове године одрже виртуелно, снимањем камером
слике и звука на просторима гдје живе књижевници који би требало да учествују на сусретима на Козари. Сви књижевници који су еминентни у свијету књижевности ће рећи оно што имају, а добитник књижевне награде „Вијенац Козаре“ у част Скендера Куленовића, Дргослав Михаиловић ће примити награду у Београду -навео је он.
Ђаковић је истакао да је Козара овјенчана својом славом из рата, али и вијенцима књижевности.
-Књижевни сусрети годинама се одржавају на планини Козари када само хучи вјетар и чује се књижевна ријеч и аплауз ђака који подржавају наше књижевнике и пјеснике-рекао је он.
Ђаковић је додао да је традициниолано полагање вијенаца на Козари један од догађаја који је могао да се организује у вријеме епидемије вируса корона.
-Чује се звук тишине у којем се душа смирује, а присјећамо се великог броја људи који су страдали у козарској епоепеји који су изгубили животе под притиском фашистичке чизме, метка, ножа и крампа. Поносна Козара пружа сада мир потомцима свих који су изгубили животе у Другом свјетском рату и подсјећа вјековима на оно што је било велико народно страдање, али преживјели ће заувјек одавати почаст жртвама-навео је Ђаковић.
Пјесникиња Дргана Крагуљ говорила је пјесму о Козари из своје збирке сонета.
-Почаствована сам што сам учесник и што сам имала привилегију да полажем вијенце на споменик погинулим борцима и великом пјеснику Скендеру Куленовићу. На Козари сам увијек тужна и ганута и тешко могу да искажем своја осјећања зато што ми је пола фамилије овдје. На свим стратиштима на којима се нађем, ја нађем и дио својих предака-рекла је Крагуљева.
Пјесник Миле Мутић је читао пјесме из књиге „Бајке од Крајине“
-Познато је да је у бајци преживјело све оно што је лијепо, племенито и добро, зато сам ја одбрану свог завичаја ставио у бајке, односно завичај сам ставио у бајке да би га сачувао од многих непријатеља-поручио је Мутић.

Оставите одговор