Награда „Скендер Куленовић” академику Михаиловићу

Књижевни сусрети на Козари су једна од најстаријих књижевних манифестација у региону, која се, са прекидом због посљедњег рата, одржава од 1964. године. Првих десет година Сусрети су се одржавали под називом Сусрет младих пјесника Босне и Херцеговине Козара а под данашњим називом и уз учешће афирмисаних књижевника бивше државе, одржавају се од 1978. године. Исте године установљена је и књижевна награда Сусрета под називом „Скендер Куленовић”. Први добитник ове награде је Бранко Ћопић, а до сада награду је добило 35 лауреата.

Први пут у току свог дугогодишњег постојања, у свом 48. издању, Сусрети се неће одржати на Козари и у Приједору. Због пандемије вируса ковид 19 и немогућности окупљања те несигурности путовања, Сусрети ће се одржати у електронском облику. Сви догађаји и предвиђени учесници биће снимани и одложео постављени на сајтовима Књижевних сусрета и Града Приједора, те емитовани на неким телевизијама.

Овогодишњи добитник награде „Скендер Куленовић – Књижевни вијенац Козаре” је академик Драгослав Михаиловић. Свечаност уручења награде биће уприличена 18. септембра у САНУ. Награду ће уручити Миленко Ђаковић, градоначелник Града Приједора и предсјеник Организационог одбора Сусрета, а новчани дио награде и статуету „Љубијски рудар” уручиће господин Младен Јелача, директор компаније „Арцелор Митал” Приједор која је традиционални спонзор награде Сусрета.

Извор: https://www.sanu.ac.rs/nagrada-skender-kulenovic-akademiku-mihailovicu/

Оставите одговор