Књижевни сусрети на Козари од 2-19.септембра-Лауреат Драгослав Михаиловћ

Књижевни сусрети на Козари ове године одржаће се од 2. до 19. септембра, најавио је данас градоначелник Приједора Миленко Ђаковић који је предсједник Организационог одбора манифестације.

„Ми смо у припреми да се Књижевни сусрети обаве у пуном капацитету, а то ће све овисити од развоја епидемије“, рекао је Ђаковић на конференцији за новинаре.

Академик Драгослав Михаиловић добитник је награде „Скендер Куленовић – Књижевни вијенац Козаре“ за животно дјело, а награда ће лауреату бити уручена 18. септембра 2020. године у Приједору на свечаној академији 48. Књижевних сусрета на Козари.

Жири у саставу предсједник Мило Ломпар и чланови Мирослав Максимовић и Ђорђо Сладоје навели су у образложењу да се Михаиловић огледао у различитим умјетничким облицима и да је у готово сваком постигао највише умјетничке домете.

„Драгослав Михаиловић је – културноисторијски посматрано – дао упечатљиву слику Србије: у њеној разностраности, у њеном трагизму, у њеним унутрашњим страстима, у њеном некад заумном, а некад јуначком егзистенцијалном избору, који је створио њен вечити магнетизам за све крајеве у којима живи наш народ“, наводи се у образложењу жирија.

Члан Организационог одбора Зоран Станић рекао је да су 48. Књижевни сусрети на Козари у знаку два значајна јубилеја и да је програм у складу с тим осмишљен – 110 година од рођења Скендера Куленовића и 60 година од смрти Сретена Стојановића.

За 2. септембра предвиђени су мали поетски час „На лицу мјеста“ и полагање вијенаца на споменику на локалитету Палеж на Козари у 11.00 часова и трибина „Слово о Скендеру“ у читаоници Народне библиотеке „Ћирило и Методије“ аутора Ранка Поповића.

За 8. септембра заказана је презентација књижевног часописа „СРП“ у читаоници Народне библиотеке „Ћирило и Методије“ у 19.00 часова, а за 14. септембра трибина „Браћа Стојановић и тузлански ђачки процес 1915. године“ кустоса историчара Ведране Адамовић у Музеју Козаре у 19.00 часова.

Трибину „Књижевно стваралаштво Сретена Стојановића и промоција монографије о Сретену Стојановићу“ водиће Младенко Саџак и Весна Грујић 15. септембра у Галерији „Сретен Стојановић“ у 19.30 часова, дан касније на истом мјесту у исто вријеме одржаће се „Вече пјесника завичајног круга“ и промоција књиге „Трагови“.

За 17. септембар, у Позоришту Приједор у 19.30 часова, планирана је промоција изабраних дјела Васка Попе и Душана Ковачевића.
„Имаћемо тада највјероватније и премијеру његовог новог филма /`Није лође бити човек`/ за који он очекује да ће се завршити до 15. јула тако да ће Приједор међу првима, прије великих фестивала, имати премијеру његовог новог филма уз промоцију његове књиге“, рекао је Станић.

„Ој, Козаро, пјесмом опкољена“ назив је гостовања пјесника у градовима и општинама саорганизаторима Сусрета, предвиђених за 18. септембар у 11.00 часова, а истог дана у 19.30 часова у Позоришту Приједор одржаће се свечана академија уз програм посвећен Скендеру Куленовићу и уручење награде Драгославу Михаиловићу.

Полагање вијенаца на споменик борцима Козаре и бисту Скендера Куленовића, те велики поетски час одржаће се 19. септембра у 11.00 часова на Мраковици, а исте вечери у Позоришту Приједор у 19.30 часова вече лауреата.

Књижевни сусрети на Козари су једна од најдуговјечнијих књижевних манифестација у БиХ и, с прекидом због ратних догађања, традиционално се одржавају од 1964. године. До 1991. године добитници награде „Скендер Куленовић“ су Бранко Ћопић, Родољуб Чолаковић, Јуре Каштелан, Мишко Крањец, Младен Ољача, Васко Попа, Михаило Лалић, Блаже Конески, Данило Киш, Ранко Маринковић, Дервиш Сушић, Душан Костић и Јара Рибникар. Љубомир Симовић добитник је награде „Козара“ 2001. године.

Године 2002. године организацију Сусрета преузима Општина Приједор и установљава двије награде: „Скендер Куленовић“ за најбољу књигу поезије између двају сусрета и „Књижевни вијенац Козаре“ за животно дјело. Лауреати прве су Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје, Ранко Рисојевић, Ненад Грујичић, Милосав Тешић, Милован Марчетић, Мирослав Максимовић, Дара Секулић, Добрица Ерић, Ранко Павловић, Никола Вујчић, Зоран Костић и Здравко Миовчић (2018), а друге Стеван Раичковић, Светозар Кољевић, Матија Бећковић, Драган Колунџија, Љубивоје Ршумовић, Милован Данојлић и Душан Ковачевић.

Организациони одбор донио је одлуку да се убудуће награда зове „Скендер Куленовић – Књижевни вијенац Козаре“ и да се додјељује се за животно дјело или за књигу године, а не само поезију, будући да су до сада проза и драма били скрајнути.

Оставите одговор