Књижевни сусрети на Козари 2020 – од сутра доступан видео материјал

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је данас да је снимљено 15 сати видео материјала 48. Књижевних сусрета на Козари, да је тај материјал сведен на три сата монтираног садржаја и да је од сутра то доступно свим заинтересованим медијским кућама.

“На овај начин смо направили живе записе свих догађаја у вези са сусретима. Мислим да ће гледаоцима бити изузетно задовољство да погледају и чују шта су поручили, прије свега, књижевници”, рекао је Ђаковић на конференцији за медије у Приједору.

Он је навео да је академик САНУ и почасни грађанин града Приједора Матија Бећковић написао пригодну пјесму која је обухваћена видео садржајем.

“Он је приликом промоције нових књига из едиције Књижевних сусрета на Козари у Београду изрекао једну грандиозну мисао: да је посљедњих година откривен град Приједор као најзападнији град српских земаља у којима је откривен нови свјетионик српске културе и умјетности на подручју свих српских земаља”, навео је Ђаковић.

Члан организационог одбора овогодишњих сусрета Зоран Станић рекао је да је материјал подијељен у пет епизода и да њихово емитовање креће од сутра.

“Прва је `На лицу мјеста` и обухвата меморијални дио с Палежа и Козаре, друга је о прве три године издавачке дјелатности што је огроман подухват у вријеме кризе издаваштва и читалаштва уопште, трећа је промоција нових издања из едиција `Овјенчани` и `Трагови`, четврта је свечана академија и пета вече лауреата”, навео је Станић.
Он је додао да је у едицији ” Свједочења”у саиздању дса Народним музејем из Београда припремљена и монографија Сретена Стојановића, чији је приређивач Вера Грујић , а која ће бити промовисана 29.октобра на дан смрти Сретена Стојановића.

Станић је замолио медије да презентује видео материјал свега онога што је требало да се деси, а није се десило због пандемије, али је ипак одржано у прилагођеним условима, чиме је задржан континуитет.

Овогодишњи сусрети одржани су у знаку јубилеја 110 година од рођења Скендера Куленовића и 60 година од смрти Сретена Стојановића. Спој су традиционалног и видео формата, а видео садржаји биће приказани на сајтовима Града Приједора и Књижевних сусрета на Козари и на Телевизији Приједор, док ће сав монтирани материјал бити доступан медијима на захтјев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You must be logged in Log in »